Muslimid, kes usuvad Messiat ja Imaam Mahdit,

Hazrat Mirza Ghulam Ahmadi Qadianist (as)

Mis on Islami universaalsed aspektid?

Islamis on universaalsed aspektid, mis ilmnevad kuuest usutunnistuse artiklist. Allah, keda mainitakse esimeses usutunnistuse artiklis, on Universumi Looja ja teda mõistetakse “mittekonfessionaalse” Jumalana. Ta on loonud kõik ja tema omaduste allikas, Kõige Halastavam, pakub ressursse igale olendile ilma küsimata ja enne nende loomist. Tema omaduse Kõige Armulisem all tasustab ta iga olendi pingutuste eest. Need omadused kehtivad isegi nende suhtes, kes Temasse ei usu. Seega on see universaalne Jumal, mitte mingi kindla rühma või hõimu Jumal.

Muslimit usuvad kõigi Allahi prohvetite sõnumisse, mis loob aluse universaalsusele. Selline usk viib teiste inimeste vaimse mõistmiseni, loob austuse teiste usundite rajajate vastu ja aitab seeläbi luua austust ja au kõigi prohvetite vastu. Muslim ei kiita heaks kunagi prohvet Jeesuse, Moosese ega ühegi teise prohveti halvustamist, pilkamist ega karikatuuride joonistamist, rahu nende kõigi peale.

Sarnaselt usk kõigisse Tema varem ilmutatud raamatutesse on veel üks võimas vaimse tööriist. Muslimeid julgustatakse lugema neid pühakirju ja arendama arusaamist teiste inimeste vaimsest alusest.

Vastutuse kontseptsioon selles maailmas ja tulevases elus on samuti universaalne aspekt, kus igaüks vastutab oma tegude ja kavatsuste eest. Puudub lunastamise kontseptsioon. Me vastutame oma tegude tagajärgede eest.

Islam on ainus religioon, mis täielikult lükkab tagasi arusaama, et tõde on ühe usu, rassi või rahva monopool; selle asemel tunnistab see, et jumalik juhend on üldine and, mis on toetanud inimkonda kõigis ajastutes. Koraan ütleb meile, et ei ole rassi ega rahvast, kellele ei oleks antud jumaliku juhise andi, ja ei ole maailma piirkonda ega inimrühma, kes ei oleks saanud Jumala prohveteid ja Sõnumitoojaid.