Muslimid, kes usuvad Messiat ja Imaam Mahdit,

Hazrat Mirza Ghulam Ahmadi Qadianist (as)

Kas polügaamia on islamis lubatud?

Islamis on abielul kolm põhieesmärki:

Mehe ja naise võimaldamine koos elada ja kogeda armastust ja õnne islami seaduste raames.

Laste saamine ja nende kasvatamiseks stabiilse ja õiglase keskkonna pakkumine.

Õigusliku liidu loomine, mis kaitseb ühiskonda moraalse ja sotsiaalse allakäigu eest.

Polügaamia teema tekitab islamist rohkem väärarusaamu kui ükski teine. Islam lubab polügaamiat, st mitme naise omamist samal ajal, kuid ei soodusta seda. Tegelikult on islam ainus religioon, mis piiras seda iidset ja laialt levinud tava. Varasemad õpetused lubasid piiramatut ja piiramata polügaamiat. Islam piirab lubatud naiste arvu neljani ja heidutab ka seda tava. Allah ütleb:

“Aga kui te tunnete, et te ei suuda nende vahel õiglaselt käituda, siis abielluge ainult ühega.” (Koraan 4:4)

Kui mees ei suuda rahulduda ühe naisega, on parem, et ta võtab täieliku moraalse ja rahalise vastutuse teise naise eest. Armukese pidamine ja abielurikkumine on raske patt ja põhjustab ühiskonna moraalset allakäiku.

Polügaamia muutub teatud tingimustel vajalikuks, kuid seda saab praktiseerida ainult teatud tingimustel ja piirangutega. Mehele on antud luba uuesti abielluda, kui tema naine on krooniliselt haige ja ei suuda täita abielukohustusi; või kui ta ei suuda lapsi saada; või teatud sõjaolukordades, kui leskede abiellumine orvude eest hoolitsemiseks võib olla vajalik ühiskonna moraali kaitsmiseks. Samuti tuleb rõhutada, et Ahmadiyya muslimikoguduse poliitika nõuab, et Ahmadi kodanikud järgiksid selle riigi seadusi, kus nad elavad, seni, kuni see seadus ei ole vastuolus Allahi selgesõnalise käsuga.

Nüüd on järgmine küsimus, miks on antud luba kuni neljale naisele. Miks mitte kolm või viis? “Neli” (põhiarv) oli heebrealaste ja mitmete teiste rahvaste jaoks püha ja täielik arv. See esineb väga sageli Vana ja Uues Testamendis. See tähistab täielikkust. Number 4 on stabiilsuse, korra ja õigluse täielikkuse arv. Neli on põhiarv varasemates pühakirjades. „Arba“, heebrea ja araabia keeles, tähendab 4. Juudi pühakirjas ja nende tarkade ütlustes tähistab number neli täielikkust, terviklikkust või täiuslikkust. Allah on oma tarkuses määranud neli piisavaks arvuks, et pakkuda kahtlematut tõendit (neli tunnistajat) või piisavat aega. See esindab kõikehõlmavust, terviklikkust ja täielikkust. Samuti on Allahil neli põhiomadust: Rabb (Isand), Rehman (Armuline), Raheem (Halastav) ja Malik (Valitseja).

Naised, kes on abielus krooniliselt haigete, steriilsete või impotentsete meestega, võivad lahutada, kui nad tunnevad, et olukord on talumatu.

Abielu on mehe ja naise vaheline. Naine võib korraga olla abielus ainult ühe mehega. See on jumalik kavatsus. Kui inimese teod ja inimese loodud seadused ei ole kooskõlas jumaliku kavatsusega, on sellel tagajärjed. Islam keelab polüandria, mis on siis, kui naine on abielus rohkem kui ühe mehega korraga. Üks põhjus on see, et füüsiliselt ei ole võimalik kanda korraga mitme mehe lapsi; üks paljudest põhjustest, miks seda pole läbi aegade institutsionaliseeritud. Samuti tekib alati segadus ja vaidlus teemal “kelle laps see on”, mis viib meditsiiniliste ja juriidiliste probleemideni. Seega ei täida polüandria abielu eesmärki ja tekitab rohkem emotsionaalseid ja praktilisi probleeme, kui piiratud polügaamia teatud olukordades lahendab.

Teine probleem polüandria ja polügaamia samaaegse lubamisega võrdsuse nimel on see, et kui ühel naisel võib olla mitu meest, siis võib ka mehel olla mitu naist, ja nende laiendatud suhete arvule pole piire ning perekonnaüksust ei saa kergesti määratleda.