Muslimid, kes usuvad Messiat ja Imaam Mahdit,

Hazrat Mirza Ghulam Ahmadi Qadianist (as)

Mis on loori (hijabi) mõiste islamis?

Islam rõhutab keha ja vaimu vahelist suhet. Keha katmisega kaitstakse südant ebapuhtuse eest. Meestel on kästud hoiduda või pöörata pilk naistelt eemale ning naistel on oodata, et nad kannaksid laiu välisrõivaid ja kataksid oma pead ja rinnad.

Looritamise lõppeesmärk on südame õiglus.

Hijabi (looritamise) eesmärk islamis on peamiselt inspireerida tagasihoidlikkust nii meestes kui naistes. Naistel on Koraanis kästud katta oma pead ja tõmmata oma katteid üle rindade. Meestel on Koraanis kästud langetada oma pilke.

Koraani 24. peatüki 32. salmis ütleb Allah:

“Ja ütle usklikele naistele, et nad hoiaksid oma pilke ja kaitseksid oma suguelundeid ning ei näitaks oma ilu ja kaunistusi, välja arvatud see, mis on ilmne, ja et nad tõmbaksid oma peakatteid üle rindade ning ei näitaks oma ilu ega kaunistusi, välja arvatud oma abikaasadele, isadele, abikaasade isadele, poegadele, abikaasade poegadele, vendadele, vendade poegadele, õdede poegadele, naistele, oma parema käe omandile, meestele, kellel pole kurjust, või väikestele lastele, kes pole veel saavutanud arusaama naiste suguelunditest. Ja nad ei kõnniks viisil, et nende varjatud ilu oleks märgatav. Ja pöörduge kõik koos Allahi poole, usklikud, et te võiksite õnnestuda.”

Musliminaised kannavad hijabe ja laiu rõivaid, et täita ülaltoodud Jumala käsku. See julgustab neid olema tagasihoidlikud ja mitte riietuma viisil, mis meelitab mehi. Hijab on musliminaiste kaitse meeste soovimatu pilgu eest.

Hijabi kandev naine näib pealtvaatajatele oma tagasihoidlikkust kaitsvat. Tema sõnum on selge – ta ei soovi, et mehed teda vaataksid.