Muslimid, kes usuvad Messiat ja Imaam Mahdit,

Hazrat Mirza Ghulam Ahmadi Qadianist (as)

Kes olid Ahmadiyya Kaliifid?

Tõotatud Messia(as) esimene järeltulija oli Hazrat Maulvi Nooruddin(ra). Teda valiti esimeseks kaliifiks pärast tõotatud Messia(as) surma. Ta oli tõotatud Messia(as) lähedam kaaslane ja esimene, kes andis talle truudusevande (bai’at). Ta oli tuntud oma sügava arusaamise poolest Pühast Koraanist. Ta oli kaliif kuueks aastaks.

Tõotatud Messia(as) oli saanud Jumalalt ettekuulutuse, et talle antakse poeg, kelle kaudu levitatakse islami ja Ahmadiyya sõnumit maailma otsadesse. See ettekuulutus täitus Hazrat Bashiruddin Mahmud Ahmadi(ra) näol, kes sai teiseks kaliifiks 1914. aastal. Teda tunti kui Musleh Maud, tõotatud reformija. Ta oli kaliif 52 aastaks ja saavutas koguduse jaoks arvukalt verstaposte.

Kolmas kaliif oli Hazrat Mirza Nasir Ahmad(rh). Ta oli teise Kallifi vanim poeg. Ta käivitas kaks suurt projekti, Fazle Umari Fondi ja Nusrat Jahani skeemi, jätkates oma isa tööd. Ta kuulutas välja ka populaarse Ahmadi motot “Armastust kõigile, vihkamist mitte kellelegi.”

Hazrat Mirza Tahir Ahmad(rh) oli neljas kaliif. Teda valiti kaliifiks pärast oma venna surma 1982. aastal. Üks tema suurimaid saavutusi oli 24-tunnise satelliittelevisioonikanali MTA arendamine. 1993. aastal edastati sellel kanalil esimene rahvusvaheline otseülekande tseremoonia, kus tema käe all liitus Ahmadiyya kogudusega sadu tuhandeid inimesi.

Praegune Ahmadiyya Muslimi Koguduse kaliif on Hazrat Mirza Masroor Ahmad. Sündinud septembris 1950, pühendas ta oma elu islamile 27-aastaselt. Üks tema suurimaid saavutusi Ahmadiyya Põllumajandusfarmi juhina Ghanas oli nisu istutamise, kasvatamise ja hooldamise katse majanduskultuurina Ghanas, hoolimata mitmest katsest, mis näitasid, et nisu ei saa Ghanas kasvada. Need saavutused revolutsioonilisid riigi majandust ja sillutasid teed iseseisvusele. Ta elab praegu Londonis, Inglismaal.

Ahmadiyya Muslimite Kaliifide elulugu saate lugeda siit