Muslimid, kes usuvad Messiat ja Imaam Mahdit,

Hazrat Mirza Ghulam Ahmadi Qadianist (as)

Mis vahe on Ahmadi Muslimitel ja teistel Muslimitel?

Ahmadi Muslimid järgivad samu pühi kirjutisi ja õpetusi nagu teised Muslimid. Peamine erinevus seisneb selles, et Ahmadi Muslimid usuvad, et tõotatud Messias (mõnes tekstis nimetatud ka Mahdiks) on viimseil päevil saabunud ja ta asutas Ahmadiyya Muslimi koguduse 1889. aastal. See on taassünniliikumine, millel pole uusi usulisi seadusi ega õpetusi, kuna see püüab elustada tõelist islamit, nagu õpetas Püha Prohvet Muhammad(sa). Teised Muslimid ootavad endiselt reformija tulekut.

Nagu kõik teised Muslimid, usuvad Ahmadi Muslimid islami viide tugisambasse ja kuude usutõe artiklisse. Nad järgivad sama püha kirjutist (Püha Koraan) ja aktsepteerivad, et islam on inimkonna jaoks lõplik ja täiuslik religioon. Nad usuvad ka, et prohvet Muhammad(sa) on Khataman Nabiyyeen (prohvetite pitser), kuna ta oli see, kes tõi inimkonnale Jumala lõpliku ja täiusliku sõnumi.

Ahmadi Muslimid järgivad ka islami juhendamise ja õiguse allikaid, mis pärinevad kolmest peamisest autoriteedist:

  1.     Püha Koraan;
  2.     Sunnah (Püha Prohveti(sa) praktika); ja
  3.     Hadith (Püha Prohveti(sa) ütlused), nagu on esitatud autentsetes Hadithi raamatutes, nagu Sahih Al Bukhari, Sahih Al Muslim, Sunan Abu Daud, Tirmidhi, Ibne Maja ja Nisai.

Ahmadi Muslimid austavad ka klassikaliste islami teadlaste pakutud islami seaduste (sharia) tõlgendusi. Nad järgivad üldiselt Hanafi koolkonda, kuid kõiki selliseid küsimusi käsitletakse tõotatud Messia(as) juhendamise valguses.

Vaatamata sellele juhendamise küllusele olid Muslimid, nagu kõikide teiste religioonide järgijad enne neid, määratud eemalduma islami tõelistest õpetustest. Sellele allakäigule pidi järgnema islami taassünd viimseil päevil Messia kaudu, nagu Püha Prohvet(sa) ette kuulutas. Seega, kuigi kõik Muslimid ootavad Messia ilmumist, on Ahmadi Muslimite ja teiste Muslimite eristavaks küsimuseks ainult Messia identiteet ja aktsepteerimine.

Mõnes Hadithis viidatakse Messiale kui “Maarja pojale Jeesusele” ja teistes kui “Al-Mahdile”.

On huvitav märkida, et ka teistes religioonides on sarnaseid ettekuulutusi Messiast, kes pidi ilmuma “viimseil päevil”; näiteks ootavad kristlased Jeesuse(as) teist tulemist.

Ahmadi Muslimid usuvad, et tõotatud Messias on tulnud ja et ta oli üks inimene, kes täitis kõik Messia kohta käivad ettekuulutused mitte ainult islamis, vaid ka kõigis religioonides. See pidi olema ühendav tegur kogu inimkonnale ja vahend inimeste ühendamiseks islami alla, kuna see on inimese jaoks täiuslik religioon.

Ahmadi Muslimid usuvad, et tõotatud Messias oli Hazrat Mirza Ghulam Ahmad(as), kes sündis Qadianis, Indias ja jumaliku juhendamise all asutas ta 1889. aastal Ahmadiyya Muslimi Koguduse. Kogudus püüab elustada sama vaimu ja arusaama islamist, mis eksisteeris Püha Prohvet Muhammadi(sa) ajal.

Teised Muslimid usuvad aga, et tõotatud Messias pole veel saabunud ja kui ta saabub, on ta seesama Maarja poeg Jeesus, kes saadeti juutidele üle 2000 aasta tagasi Messiana. Nad usuvad, et ta tõusis kehaliselt taevasse ja et ta naaseb kehaliselt maa peale, tähistades oma teist tulemist. Nad usuvad ka, et ta tapab kõik sead maa peal ja murrab kõik ristid. Nende arvates sunnib ta kõiki islamit vastu võtma.

Ahmadi Muslimid usuvad, et sellised ettekuulutused on metafoorilised. Näiteks ei pidanud Messias inimesi sundima islamit vastu võtma, vaid tema argumentide, põhjenduste ja vaimse arusaama jõud pidi näitama islami tõde ja meelitama inimesi islamisse.

Ahmadiyya Muslimi Kogudus on nüüdseks ülemaailmselt levinud, harudega enam kui 200 riigis ja selle liikmeskond ulatub kümnetesse miljonitesse. See on rahu armastav kogudus, mis usub ja tegutseb oma põhimõtte “Armastust kõigile, vihkamist mitte kellelegi” järgi, mis peegeldab islami olemust.