Muslimid, kes usuvad Messiat ja Imaam Mahdit,

Hazrat Mirza Ghulam Ahmadi Qadianist (as)

Mida muslim võib süüa?

Islam annab juhiseid puhta ja tervisliku elu jaoks. Jumal ütleb Pühas Koraanis:

“Ta on teile keelanud ainult selle, mis sureb iseenesest, ja vere, ja sea liha, ja selle, millele on kutsutud peale Allahi teise jumala nime. Kuid see, keda sunnib vajadus, olles ei sõnakuulmatu ega ületades piiri, ei ole talle patt. Tõesti, Allah on Kõige Andestavam, Kõige Halastavam.” (Koraan 2:173-174)

Esimesed kolm kategooriat on keelatud, kuna need on kehale kahjulikud ja see, mis on kehale kahjulik, on kahjulik ka vaimule. Viimane keeld puudutab midagi, mis on otseselt kahjulik moraalselt ja vaimselt, kuna see tähendab teiste seostamist Jumalaga. Allah on teinud ettepaneku, et usklik võib keelatud toitu kasutada ainult äärmise vajaduse korral; st kui see on elu ja surma küsimus.

Pühas Koraanis kasutatakse toidu kohta kahte terminit “halal” ja “tayyeb”. Termin halal tähendab “see, mis on teile seaduslik”; seega on halal-liha see, mis on tapetud Allahi nimel ja mille veri on välja voolanud. Mõnikord ei ole mõned toidud riikide seaduste järgi lubatud, seega võib isegi “halal” ese muutuda keelatud kategooriasse. Termin “tayyeb” tähendab puhast, tervislikku ja seaduslikul ning eetilisel viisil omandatud toitu. Püha Koraan rõhutab ka seda toidu aspekti. Riknenud või halvaks läinud toidud on keelatud. Termin “haram” tähendab seda, mis on teile seaduslikult keelatud, ja hõlmab verd, sealiha ja alkoholi.

Islam õpetab, et keha seisund mõjutab vaimu seisundit, seega tuleks hoolikalt jälgida oma keha tervist ja vormi. Islam õpetab ka, et kogu toitu tuleks tarbida mõõdukalt ja mitte midagi ei tohiks liigselt nautida. Lisaks on keelatud joovastavad ained ja narkootikumid. Iga toit, mis muutub sõltuvust tekitavaks, kuulub keelatud kategooriasse.