Muslimid, kes usuvad Messiat ja Imaam Mahdit,

Hazrat Mirza Ghulam Ahmadi Qadianist (as)

Mis on islami lahutusprotseduur?

Islam lubab lahutust, kuid hadithi järgi on see üks kõige ebameeldivamaid tegusid Allahi silmis. Lahutuse kohta on terve rida eeskirju. Need on loodud selleks, et lahutust ei kasutataks kergemeelselt või kirgliku viha või pahameele ajel. See peaks olema kaalutletud tegu, mille üle on otsustatud pärast hoolikat kaalumist, millised on tagajärjed nii osapooltele kui ka lastele, kui neid on. Selle eesmärgi saavutamiseks on protseduur mõnevõrra pikem, et osapooltel oleks võimalus rahulikuks järelemõtlemiseks ja leppimiseks.

Lahutust võib algatada kas mees või naine. Lahutusprotsess kestab teatud aja, mille jooksul tuleb teha kõik endast olenev, et lahendada erimeelsusi ja leppida. Kui erimeelsused muutuvad teravaks, tuleks otsida vahendajate nõu ja abi, üks naise ja üks mehe poolt (Koraan 4:36). Kui lahutus lõpuks otsustatakse, ei saa mees naiselt ära võtta midagi, mida ta on talle andnud (Koraan 4:21-22), ja peab talle kuue kuu jooksul, mis on tavaliselt vajalik protsessi lõpuleviimiseks, sobivaid elatusvahendeid pakkuma. Ta on ka rahaliselt vastutav oma laste eest, kuni nad saavad täisealiseks. Kui mees ja naine selle aja jooksul leppivad, lõpetatakse lahutusmenetlus (Koraan 2:229-230). (Islam: It’s Meaning for Modern Man Muhammad Zafrullah Khan – lk 247)

Mõned vastuvõetavad põhjused lahutuseks islamis on: Abielurikkumine, kuid neli tunnistajat on vajalikud, kui süüdistatav abikaasa seda eitab, mehe keeldumine perekonna majanduslikust ülalpidamisest, mehe keeldumine abielusuhetest rohkem kui kolmeks kuuks, füüsiline või seksuaalne väärkohtlemine abikaasa või laste suhtes või abikaasade kokkusobimatus sellisel määral, et erimeelsusi ei saa lepitada. (Woman in Islam – Sir Muhammad Zafrullah Khan (ra) lk 13)