Muslimid, kes usuvad Messiat ja Imaam Mahdit,

Hazrat Mirza Ghulam Ahmadi Qadianist (as)

Kas islam levis mõõgaga?

Ei.

Kui muslimid oleksid võtnud omaks islami levitamise strateegia mõõgaga, oleksid nad läinud vastuollu järgmise Püha Koraani põhitõega:

Uskumises ei tohi olla sundust. Kindlasti on õige saanud selgeks valest… (2:257)

Nad oleksid läinud vastuollu ka islami rajaja, Püha Prohveti(sa) eeskujuga, kes alati valis igas olukorras kõige rahumeelsema ja õiglasema strateegia. Tema rahu ja andestuse eeskuju on võrreldamatu.

Tema rahuelu peamine näide on see, kui muslimid, eesotsas Püha Prohvetiga(sa), sisenesid Mekasse kümne tuhande mehega armeega. Sellel ajaloolisel hetkel, kui nad olid tugevad, ei sundinud nad kedagi islamit vastu võtma ega karistanud kedagi muslimiks saamata jätmise eest, hoolimata sellest, et neil oleks olnud väga lihtne seda teha. Selle asemel jättis Püha Prohvet(sa) kõik vabalt oma usku praktiseerima ja sellega rõhutas ta islami tõelist sõnumit.

On tõsi, et Koraan juhendab iga muslimit võtma endale kohustuse levitada islami sõnumit parimal viisil ja mõistuse ja veenmise kaudu, kuid jõu kasutamiseks pole absoluutselt ruumi:

Kutsu oma Issanda teele tarkuse ja hea manitsusega ja vaidle nendega parimal viisil. Kindlasti teab sinu Issand kõige paremini, kes on Tema teelt eksinud; ja Ta teab ka neid, kes on õigesti juhitud. (16:126)

Lisaks on Koraan Püha Prohveti(sa) enda kohta selgelt öelnud, et tema missioon oli edastada islami sõnum, kuid seejärel oli inimeste otsustada, kas nad selle sõnumi vastu võtavad või tagasi lükkavad, ja see valik oli ilma igasuguse sunduseta, kuna nad vastutavad selle otsuse eest Jumala, mitte inimese ees.

Koraan ütleb,

Aga kui nad ära pöörduvad, siis Me ei ole sind saatnud nende üle valvuriks. Sinu kohus on ainult sõnumit edastada… (42:49)

See teeb selgeks, et muslimite ainus kohustus islami levitamisel on selle sõnumi edastamine ja igasugusel tegevusel, mis isegi vihjab sundusele või jõule, pole islamis alust.

Sellega seoses on huvitav märkida, et maailma suurim muslimipopulatsioon asub Indoneesias, mis võttis islami vastu varajase dialoogi kaudu muslimi kaupmeeste ja pühakutega. Teine suurim muslimipopulatsioon kuulub Indiale, mis ei ole isegi muslimiriik, vaid hindu enamusriik. Hiljuti teame, et Euroopas on islam kõige kiiremini kasvav religioon, kuid islami ilu veenmiseks ei kasutata mõõka. See rõhuasetus õppimisele ja teadmistele kui eduteele on kajastatud Püha Prohveti(sa) kuulsas ütluses:

“Õpetlase tint on kallim kui märtri veri.” (Bukhari)