Muslimid, kes usuvad Messiat ja Imaam Mahdit,

Hazrat Mirza Ghulam Ahmadi Qadianist (as)

Mida muslimid usuvad minevikuprohvetite ja pühakirjade kohta?

Muslimid usuvad, et kõik mineviku prohvetid saadeti Jumala poolt ja et pühakirjad olid nende algse vormi järgi jumalikud ilmutused ning seega kõik õpetasid Jumala absoluutset ühtsust. Kuuest usutunnistuse artiklist muslimi jaoks on kaks:

  1. Uskuda Jumala prohvetitesse
  2. Uskuda jumalikku pühakirja

Islam õpetab, et need prohvetid ja pühakirjad olid nende algvormis tõelised ja neid saatis sama Jumal, kes saatis Muhammad(sa) prohvetiks ja ilmutas talle Koraani.

Koraani kohaselt on Jumal saatnud oma Sõnumitoojad igale rahvale:

“Ei ole rahvast, kellele ei oleks saadetud hoiatajat.” (Püha Koraan 35:25)

“Iga rahva jaoks on Sõnumitooja.” (Püha Koraan 10:48)

Mõned prohvetid on mainitud isegi Koraanis, näiteks Aadam, Aabraham, Taavet, Saalomon, Mooses, Jeesus ja muidugi Muhammad (rahu olgu nendega kõigiga). Teised prohvetid (kes ei ole Koraanis mainitud) hõlmavad näiteks Zoroasterit, Krishnat ja Konfutsiust (rahu olgu nendega kõigiga).

Nagu eespool mainitud, usuvad muslimitest mitte ainult kõik varasemad prohvetid, vaid ka ilmutusi ja pühakirju, mis on antud nendele prohvetitele Jumala poolt. Isegi Koraanis viidatakse neljale ilmutatud raamatule peale Koraani:

Suhuf (kirjarullid) Aabrahami omad (Püha koraan 87:20)

Aabrahami (rahu olgu temaga) pühakirjade kohta ei ole midagi teada. Need pühakirjad ei olnud tõenäoliselt kunagi kirjalikult fikseeritud.

Taurat (Moosese Toora) (Püha Koraan 3:4)

Moosese (rahu olgu temaga) Toora koosneb heebrea Piibli esimestest viiest raamatust ja sisaldab täielikku seadust Iisraeli rahvale. Need viis raamatut on: 1. Moosese raamat (Genesis), 2. Moosese raamat (Exodus), 3. Moosese raamat (Leviticus), 4. Moosese raamat (Numeri) ja 5. Moosese raamat (Deuteronomium). Koos moodustavad need viis raamatut nn Pentateukki. Toora edastati põlvest põlve suuliselt ja lõpuks kirjalikult mõni sajand pärast Moosese (rahu olgu temaga) aega. Heebrea Piibel on kogumik 24 raamatust, sealhulgas viiest Toora raamatust.

Zabur (Taaveti laulud) (Püha Koraan 4:164)

Zaburi või prohvet Taaveti (rahu olgu temaga) ilmutuste kohta ei ole tänapäeval palju teada. Heebrea Piiblis on palju Taaveti (rahu olgu temaga) psalme (pühad laulud või hümnid), mis võivad moodustada osa Zaburist.

Injeel (Jeesuse Kristuse evangeelium) (Püha Koraan 5:47)

Injeel ehk Jeesuse (rahu olgu temaga) evangeelium ilmutati talle, kuid seda ei jäädvustatud tema eluajal kirjalikult. Pärast tema surma tehti katseid tema õpetusi kirja panna. Paljude selliste jutustuste hulgast valiti nelja varase kiriku poolt ametlikud aruanded Jeesuse (rahu olgu temaga) õpetuste või elu kohta. Need neli evangeeliumi versiooni on tänapäeval tuntud kui Matteuse, Luuka, Markuse ja Johannese evangeeliumid. Siiski on olemas teisi evangeeliume (mis pole Piiblis), mis sisaldavad samuti olulist teavet Jeesuse (rahu olgu temaga) elu ja õpetuste kohta.

Erinevalt Koraanist ei säilitanud ükski ilmutatud raamat oma algset vormi.