Muslimid, kes usuvad Messiat ja Imaam Mahdit,

Hazrat Mirza Ghulam Ahmadi Qadianist (as)

Mis on Islami viis sammast?

Islamis on viis sammast, mis esindavad usupraktika põhitegusid. Nende tegude järgimine on kohustuslik kõigile muslimitele:

  1. Usutunnistus (Kalimah): See on esimene ja kõige olulisem islamisamba ning kõik teised uskumused tulenevad sellest. Usklik tunnistab islami vastu võtmist, öeldes: ” Ma tunnistan, et ei ole teist väärilist, keda kummardada ja teenida peale Allahi ja ma tunnistan, et Muhamed (saw) on Allahi sõnumitooja.”
  2. Palve: Palve on põhiline ja olulisim viis, kuidas inimene suhtleb Allahiga ja läheneb Talle. Islami palvekontseptsioon on hingepuhang, mille palvetaja valab otse Jumaliku Suuruse ette. Islam ei vaja vahendajat Jumala ja inimese vahel. Kõige olulisem palvevorm islamis on salaat ehk rituaalne igapäevane palve. Salat tuleb sooritada viis korda päevas, eelistatavalt koguduses ja õigel ajal. Nõuetekohaselt pakutud salat on stressi leevendamise, eneseanalüüsi ja vaimse tugevuse vahend eluteel.
  3. Varanduse puhastamine (Almus, Zakat): Zakat on islamis kolmas sammas, mida võib nimetada varanduse puhastamiseks. See on omamoodi maks, mis nõuab muslimilt teatud osa tema varast (2,5% aastas) vaeste ja nende heaks, kes ei teeni. Maksu suurus sõltub omandatud vara tüübist. Maksu võib kohaldada maale, kariloomadele ja likviidsetele varadele (kuld, hõbe, aktsiad, võlakirjad jne.).
  4. Paastumine: Neljas sammas on paastumine kõigi võimeliste täiskasvanud muslimite poolt islami kuu Ramadani ajal. Paastumine võimaldab muslimil puhastada end vaimselt ja füüsiliselt, tõsta oma hing ja saavutada lähedus Allahiga. Paast tähendab toidust, joogist, suitsetamisest ja sugulussuhetest hoidumist päikesetõusust päikeseloojanguni. Füüsiliste vajaduste ohverdamine suurendab muslimi teadlikkust vaeste ja abivajajate kannatustest. Ramadaan määrati Jumala poolt selleks vaimseks harjutuseks. See oli kuu, mil Püha Koraan esmakordselt ilmutati Pühale Prohvetile (rahu olgu temaga). Püha Koraan lubab paastustest vabastust eakatele, krooniliselt haigetele ja lastele. Nad võivad paastu kompenseerida vaeste toitmise kaudu. Ajutine vabastus on lubatud neile, kes reisivad, on haiged, rasedad ja imetavad naised ning menstrueerivad naised. Oodatakse, et nad teevad paastud hiljem järele.
  5. Palverännak (Hadž): Hadž, islami viies sammas, on palverännak Mekasse, mida muslim, kes on võimeline ja kellel on vahendid, peab vähemalt üks kord elus sooritama. See on keeruline religioossete rituaalide sari, mis kestab mitu päeva, mida tehakse Püha Kaaba juures Mekas (Tänapäeva Saudi-araabias) ja teistes erilistes pühapaikades. Selle palverännaku keskne osa on Kaaba, mida muslimitel usutakse olevat esimene maja, mis ehitati Ühe Jumala teenimiseks. Hadž on meeldetuletus Allahi Ühtsusest ja see rõhutab inimeste vendlust ja võrdsust ning inimese valmisolekut ennast oma Looja nimel ohverdada. Teine aspekt sellest palverännakust on see, et inimene järgib Prohvet Aabrahami ja tema pere jälje, meenutades seost islami ja Aabrahamiga.