Muslimid, kes usuvad Messiat ja Imaam Mahdit,

Hazrat Mirza Ghulam Ahmadi Qadianist (as)

Mis on Ahmadiyya Muslimite kogudus?

Ahmadiyya Muslimi Kogudus on Muslimid, kes usuvad Messiasse, Mirza Ghulam Ahmadi (rahu olgu temaga) (1835-1908) Qadianist. Mirza Ghulam Ahmad asutas Ahmadiyya Muslimi Koguduse 1889. aastal kui islami taassünniliikumise, rõhutades selle olulisi õpetusi rahust, armastusest, õiglusest ja elu pühadusest. Täna on Ahmadiyya Muslimi Kogudus maailma suurim islami kogudus ühe jumalikult määratud vaimse juhi, Tema Pühaduse, Mirza Masroor Ahmadi (olgu Allah tema abistaja) (sünd. 1950) all. Ahmadiyya Muslimi Kogudus ulatub üle 200 riigi ja selle liikmeskond ületab kümneid miljoneid.

Mirza Ghulam Ahmad väitis, et ta on Jeesuse Kristuse metafooriline teine tulemine ja Mahdi, kelle tulekut prohvet Muhammad (rahu ja õnnistused Allahilt olgu temaga) ette kuulutas. Ahmadiyya Muslimi Kogudus usub, et Jumal saatis Mirza Ghulam Ahmadi lõpetama ususõjad, hukka mõistma verevalamist ja taastama moraali, õigluse ja rahu. Ta reformis fanaatiliste uskumuste ja tavadega Muslimeid, kaitstes innukalt islami tõelisi õpetusi. Ta tunnustas ka suurte usuliste asutajate ja pühakute, sealhulgas Zoroasteri, Aabrahami, Moosese, Jeesuse, Krishna, Buddha, Konfutsiuse, Lao Tzu ja Guru Nanaki üllaid õpetusi ning selgitas, kuidas nende algsed õpetused koonduvad tõelisesse islami.

Ahmadiyya Muslimi Kogudus on juhtiv islami organisatsioon, mis kategooriliselt lükkab tagasi terrorismi. Üle sajandi tagasi kuulutas Mirza Ghulam Ahmad kindlalt, et “mõõgaga džihadil” pole islamis kohta. Selle asemel õpetas ta Muslimeid järgima Koraani ja prohvet Muhammadi eeskuju ning kaitsma islamit veretu, intellektuaalse “pliiatsi džihadiga”. Vastavalt sellele kirjutas Mirza Ghulam Ahmad üle 80 raamatu ja kümneid tuhandeid kirju, pidas sadu loenguid ja osales kümnetes avalikes debattides. Ahmadiyya Muslimi Kogudus kasutab jätkuvalt haridust, et rahumeelselt reformida Muslimeid ja elustada islamit kogu maailmas.

Mirza Ghulam Ahmad tuletas Muslimitele meelde Jumala lubadust kaitsta islamit kalifaati (prohvetluse järeltulijate vaimne institutsioon) kaudu. Ahmadiyya Muslimi Kogudus usub, et ainult islami kalifaat suudab rahumeelselt ühendada inimkonda. Mirza Ghulam Ahmadi surmast alates on teda järginud viis kaliifat.

Praegune kaliif, Mirza Masroor Ahmad, elab Ühendkuningriigis ja on koguduse vaimne ja administratiivne juht. Kalifaati juhtimisel on Ahmadiyya Muslimi Kogudus ehitanud üle 16 000 mošee, 600 kooli ja 30 haiglat, ning on tõlkinud Püha Koraani enam kui 70 keelde. Ahmadiyya Muslimi Kogudus levitab islami tõelisi õpetusi rahust ja sallivusest 24-tunnise satelliittelevisioonikanali (MTA), Interneti (www.alislam.org) ja trükiste (Islam International Publications) kaudu. Kogudus on ka ülemaailmse katastroofiabi esirinnas läbi mittetulundusliku heategevusorganisatsiooni Humanity First.

Ahmadiyya Muslimi Kogudus on ainus islami organisatsioon, mis toetab mošee ja riigi lahusust. Vaatamata kibedale usupõhisele tagakiusamisele paljudes Muslimienamusega riikides, jätkab Ahmadiyya Muslimi Kogudus universaalsete inimõiguste kaitsmist kõigi usuliste ja teiste tagakiusatud vähemuste jaoks. Samuti investeerib see palju naiste võrdsuse, hariduse ja mõjuvõimu suurendamise programmidesse. Selle liikmed on maailma kõige seaduskuulekamad, haritumad ja kaasatud Muslimid.