Muslimid, kes usuvad Messiat ja Imaam Mahdit,

Hazrat Mirza Ghulam Ahmadi Qadianist (as)

Kas sünni ja surma ümber on erilisi tseremooniaid?

Sünd

Kui muslimi laps sünnib, on esimene tseremoonia, mida tuleb läbi viia, “Adhani” ja “Iqamahi” lausumine vastsündinu kõrvadesse. Seda võib teha igaüks ja tavaliselt sosistatakse see beebi kõrvadesse. Adhan on palvekutse, mis kutsub muslimeid kohustuslikele palvetele, samas kui Iqamah on teade, et palve hakkab algama. Tseremoonia eesmärk on rõhutada muslimitele, et inimelu peamine eesmärk on Jumala kummardamine ja alates sünnist tuleks lapsele sellest teadlikuks teha.

Traditsiooniliselt peetakse oluliseks esimest toitu või ainet, millega beebi suu kokku puutub. Seetõttu pakub enne imetamise alustamist perekonna vagane liige küpseid datleid, mett või puuviljamahlu või sobivat beebitoitu. See oli islami püha prohveti (sa) tava ja seda jätkavad järgijad.

Islami traditsioonide kohaselt raseeritakse beebi pea seitse päeva pärast sündi puhtaks. Kui seda ei saa teha seitsmendal päeval, võib seda teha 14. või 21. päeval.

Meessoost lapse puhul on ümberlõikamine veel üks tseremoonia, mis on oluline ja ulatub tagasi prohvet Aabrahami (as) aega.

Tavaliselt ohverdatakse seitsmendal päeval pärast beebi sündi loom ja järgneb pidu, kuhu kutsutakse sõbrad, sugulased ja naabrid ning osa ohvrilihast jagatakse vaestele. Ohverdatav loom võib olla kits, lammas, tall, lehm või kaamel. Tüdruku puhul ohverdatakse üks loom, poisi puhul kaks.

Surm

Islamis koheldakse surma suure väärikusega. Muslimid püüavad matta surnu võimalikult kiiresti pärast surma, vältides vajadust palsameerimise järele või muul viisil surnukeha häirimist. Surnud muslimile tuleb osutada suurimat austust ja tema keha käsitletakse vastavalt Püha Prohveti (sa) sunnale (tegevusele). Keha antakse rituaalne vann ja mähitakse kahte valgesse linasse enne sarka panemist.

Kui kõik on valmis, toimub matuseteenistus. Imam juhib matusepalvet (janaza), leinajad seisavad tema taga ridades. Matusepalve on struktuurilt sarnane viie igapäevase palvega, kuid mõningate erinevustega. (Näiteks ei ole kummardamist ega põlvitamist ning kogu palve öeldakse vaikselt, välja arvatud mõned sõnad.) Seejärel viiakse surnu matmiseks kalmistule. Hauaplatsil ei ole soovitatav püstitada hauakive, keerulisi markereid ega panna lilli või muid mälestusesemeid. Pigem tuleks alandlikult meenutada Allahi ja Tema halastust ning palvetada surnu eest. Krematsioon ei ole islamis lubatud.