Muslimid, kes usuvad Messiat ja Imaam Mahdit,

Hazrat Mirza Ghulam Ahmadi Qadianist (as)

Miks on muslimi meestel habemed ja nad kannavad turbaneid?

Muslimid püüavad järgida islami prohveti (sa) üllast eeskuju. Pühal Prohvetil (sa) oli habe ja ta kandis turbanit, mis olid tolle aja ja riigi meeste tavapärane välimus. Kuid neid ei tehtud lihtsalt tava või traditsiooni järgimiseks.

Habeme kasvatamine on tuhandeid aastaid olnud seotud vagaduse ja mehelikkusega paljudes kultuurides ja tsivilisatsioonides ning see on levinud paljudes religioonides. Sikhismis peetakse habet meeste väärikuse ja ülluse osaks. Judaismis ja kristluses kasvatasid iidsed preestrid sageli habet ja selle raseerimist peeti häbi ja häbistamise märgiks. (1 Ajaraamat 19:5)

Islam on jätkanud seda üllast traditsiooni, kus islami prohvet (sa) julgustas habeme kasvatamist:

“Ibn ‘Umar jutustas: Allahi saadik (saw) ütles: “Lõigake vuntsid lühikeseks ja kasvatage habe.” (Sahih Bukhari)

Sellest hadithist nähtub, et habeme suurus või stiil ei ole kindlaks määratud, kuid see peaks olema pikem kui vuntsid. Vuntse ei tohiks täielikult raseerida ega liiga pikaks jätta, nagu hadith ütleb “lõigake”. Habe on mehe ilu, seega peaks see olema ka korras.

“Habeme kasvatamine on üks looduse märke.” (Muslim)

Habeme kasvatamine oli ka Püha Prohveti (sa) viis ja Püha Koraan ütleb, et kui sa armastad Allahi, siis järgige Prohvetit (sa), siis armastab ka Allah sind (3:32).

Mis puudutab turbaneid, siis on tõsi, et paljud Araabia ja Aasia muslimid kannavad turbanit puhtalt tavapärastel põhjustel, kuid religioosset nõuet turbanit kanda ei ole. Põhjus, miks muslimid võivad kanda turbanit, on see, et see peegeldab islami vaimu, mis püüab inimesi Jumalale meelde tuletada. Palvetades peavad muslimid katma oma pea, kuna nad on oma Issanda juuresolekul. Pea katmine on austuse märk Jumala vastu. Samamoodi valivad mõned muslimid oma pea katmise ka muul ajal, et meenutada oma usku ja Jumalat. Peakatte vormi ei ole ette nähtud, seega võib see ulatuda mütsidest ja kübaratest kuni turbaniteni.

Aasia ja Araabia kultuuris sümboliseeris turban ka seda, et inimene oli õppinud ja tark. Seega peegeldas see seda, milline peaks olema tõeline muslim – alati oma Loojat meeles pidav ja teadmisi otsiv.