Muslimid, kes usuvad Messiat ja Imaam Mahdit,

Hazrat Mirza Ghulam Ahmadi Qadianist (as)

Kas naised on islamis meestest alaväärsed?

Islami järgi ei peeta naisi meestest alaväärsemaks. Meestel ja naistel on sarnased õigused ja mõnes valdkonnas on naistel tegelikult teatud privileegid, mida meestel pole. Vara, abielu ja lahutuse osas on naistele antud õigused ja tegelikult on neid igal sammul arvestatud ja neile vastavalt tagatud. On tõsi, et islam andis naistele õigused, mis on naiste ajaloos enneolematud.

Allah on Koraanis kuulutanud, et Ta on loonud mehed ja naised võrdseteks olenditeks.

“Ta on loonud teid ühest olendist; siis tegi Ta sellest selle kaaslase.” (Koraan 39:7)

Samuti on Püha Prohveti (sa) hadith, mis ütleb:

“Inimene, keda on õnnistatud tütre või tütardega ja kes ei tee nende ja oma poegade vahel vahet ning kasvatab neid lahkuse ja armastusega, on mulle paradiisis sama lähedal kui minu nimetissõrm ja kesksõrm teineteisele.” (Muslim).

Ülaltoodu eemaldab igasuguse alaväärsuse kontseptsiooni, mis on suunatud naistele islamis. Lisaks on Koraanis palju viiteid erinevatele eluvaldkondadele, kus naiste staatus on tõstetud.

Kokkuvõttes on islam ainus religioon, mis annab naistele õiguse haridusele, varalised õigused, pärimisõiguse ning vabaduse abielluda ja lahutada. Sarnased õigused ei olnud naistele Euroopas kättesaadavad paljude sajandite jooksul pärast islami tulekut.

Vaimne staatus

Koraan kuulutab korduvalt meeste ja naiste võrdsust vaimses staatuses:

“Aga kes iganes teeb häid tegusid, olgu mees või naine, ja on usklik, see pääseb taevasse.” (Koraan 4:125)

“Tõepoolest, mehed, kes alistuvad Jumalale, ja naised, kes alistuvad Temale, ja usklikud mehed ja usklikud naised, ja kuulekad mehed ja kuulekad naised, ja tõesed mehed ja tõesed naised, ja mehed, kes on kindlad oma usus, ja kindlad naised, ja mehed, kes on alandlikud, ja alandlikud naised, ja mehed, kes annavad almuseid, ja naised, kes annavad almuseid, ja mehed, kes paastuvad, ja naised, kes paastuvad, ja mehed, kes hoiavad oma vooruslikkust, ja naised, kes hoiavad oma vooruslikkust, ja mehed, kes mäletavad Allahi palju, ja naised, kes mäletavad Teda – Allah on kõigile neile ette valmistanud andestuse ja suure tasu.” (Koraan 33:36)

Koraan on ainulaadne kõigi pühakirjade seas. See rõhutab korduvalt seda võrdsust, pöördudes oma salmides nii meeste kui naiste poole.

Islam õpetab, et nii mehed kui naised on Jumala silmis võrdsed. Allah ütleb Koraanis:

“Aga kes iganes teeb häid tegusid, olgu mees või naine, ja on usklik, see pääseb taevasse ja teda ei kohelda ülekohtuselt isegi mitte nii palju kui datlikivi tagaküljel olev väike õõnsus.” (Koraan 4:125)

Ja mõtle päevale, mil sa näed usklikke mehi ja usklikke naisi, nende valgus jookseb nende ees ja nende paremal käel, ja neile öeldakse: “Rõõmusõnumid teile täna! Aiad, mille all voolavad ojad, kus te jääte elama. See on ülim triumf.” (Koraan 57:13)

Kes iganes teeb õigust, olgu mees või naine ja on usklik, Me anname talle kindlasti puhta elu; ja Me anname neile kindlasti nende tasu vastavalt nende parimatele tegudele. (Koraan 16:98)

See teeb selgeks, et islamis on meeste ja naiste vahel võrdsus.

Intellektuaalne staatus

Intellektuaalsel tasandil rõhutab islam, et haridus on meestele ja naistele võrdselt oluline. Püha Prohvet (sa) ütles:

“Iga muslimi mehe ja iga muslimi naise kohustus on omandada teadmisi.” (Ibne Majah)

Islam andis naistele õiguse haridusele üle 1500 aasta tagasi. Seevastu alles 1886. aastal lubati naistel Cambridge’i ülikoolis eksameid sooritada ja alles 1948. aastal andis ülikool neile akadeemilisi kraade. Naised võeti Oxfordi ülikooli vastu esmakordselt 1920. aastal.

Majanduslik staatus

Majanduslikul tasandil annab islam naistele õiguse omada raha, vara ja muid varasid. (Koraan 4:33 – … Meestel on osa sellest, mida nad on teeninud, ja naistel osa sellest, mida nad on teeninud…). Abielu sõlmimisel on abikaasa kohustatud andma oma naisele kaasavara, mis muutub tema ainuomandiks. Naine võib töötada rahalise kasu saamiseks, ilma et tal oleks kohustust panustada majapidamiskuludesse. Islam annab talle ka pärimisõigused, tehes nõudeks, et naised saaksid oma määratud osa.

Pärimise osas ütleb Koraan:

“Meestele on osa sellest, mida vanemad ja lähedased sugulased maha jätavad; ja naistele on osa sellest, mida vanemad ja lähedased sugulased maha jätavad, olgu see väike või suur – määratud osa.” (Koraan 4:8)

Inglismaal ei saanud naised omada oma vara kuni 1882. aastani (kogu vara, mis naisel oli, muutus automaatselt tema abikaasa omaks). Islam on seevastu alati andnud naistele majanduslikud õigused, sealhulgas: vara ja omandi omamine, tööga teenitud tulu ja pärimisõigused. On huvitav võrrelda seda faktiga, et lesknaised Inglismaal said õiguse pärida oma abikaasa vara pärast 1890. aastat – õiguse, mille islam andis naistele üle kaheteistkümne sajandi varem.

Sotsiaalne staatus

Islam tõstis naiste sotsiaalset staatust, tagades, et neid koheldakse austusega nende abikaasade, poegade ja isade poolt.

Abikaasal ja naisel on võrdne roll üksteise toetamisel, lohutamisel ja kaitsmisel, sobides teineteisele nagu rõivas sobib kehale. (Nad on rõivas teie jaoks ja teie olete rõivas nende jaoks. (Koraan 2:188))

Püha Prohvet (sa) on öelnud:

“Parim teie seas on see, kes kohtleb oma naist kõige paremini.” (Abu Daud)

Naisel on abielus ja lahutuses võrdsed õigused.

Emana pannakse rõhku tema vajaduste ja soovide täielikule arvestamisele ja austamisele. Püha Prohvet (sa) on öelnud:

“Paradiis asub teie ema jalgade all.” (Nisai)

Mehed ja naised ei ole samad

Kuigi meeste ja naiste võrdsust ei vaidlustata, on oluline märkida, et islami järgi on mehed ja naised loodud erinevates vormides erinevate, kuid täiendavate eesmärkide jaoks. See rõhutab rolli ja loomuse erinevust, kuid mitte staatuse erinevust (nagu eespool illustreeritud).

Ühel korral selgitas Püha Prohvet (sa), et naine on oma loomult nagu ribikont (Bukhari), mis tähendab, et ta täidab oma funktsiooni asjade skeemis just nende omaduste tõttu, milles ta erineb mehest, ja et oleks rumal mehe poolt püüda teda oma vormi valada. Tema võlu peitub selles, et ta on see, kes ta on, mitte selles, et ta muutuks mehe kujutiseks.