Muslimid, kes usuvad Messiat ja Imaam Mahdit,

Hazrat Mirza Ghulam Ahmadi Qadianist (as)

Kas islam püüab kehtestada kalifaati maailma vallutamiseks?

Kalifaadi kehtestamise eesmärk muslimite seas on reformimine armastuse ja sõpruse kaudu. Ainult üks islami organisatsioon on juba kalifaadi taastanud. Mitte kümme või kaks aastat vana, Ahmadiyya muslimikoguduse kalifaat loodi 1908. aastal. Koguduse liikmeskond on kümneid miljoneid ja ulatub 200 riiki – kõik on ühendatud ühe kaliifi all. Isegi kui nad seisavad silmitsi kibeda tagakiusamisega, nõuab Ahmadiyya muslimite kalifaat Ahmadi muslimitelt kindlameelsust.

Araabia sõna kaliif viitab järglasele/asemikule. Sarnaselt paavstile katoliikluses on kaliifi ülesanne jätkata ja juhtida prohveti järel jäetud reformatsiooni ja moraalse koolituse ülesannet ning olla ühtsuse sümbol. Seega ennustas prohvet Muhammad(sa) kalifaadi tulekut pärast oma surma:

Prohvetlus jääb teie hulka nii kauaks, kui Allah tahab. Ta lõpetab selle ja järgneb sellele kalifaadiga prohvetluse põhimõtete järgi nii kaua, kui Ta tahab, ja siis lõpetab selle. Seejärel järgneb türanniline monarhia, mis kestab nii kaua, kui Allah tahab, ja mis siis lõpeb. Seejärel järgneb monarhiline despotism, mis kestab nii kaua, kui Allah tahab, ja lõpeb Tema määrusega. Seejärel ilmub kalifaat prohvetluse põhimõtte järgi.

Samas ennustuses määras prohvet Muhammad(sa) tulevaste sündmuste ajakava: monarhia ja türanniline valitsemine järgneb kalifaadile, ainult selleks, et kalifaat taastataks viimastel päevadel. Pärast prohvet Muhammadi surma 632. aastal võtsid “õigesti juhitud” kalifaat – esimesed neli prohvet Muhammadi järglast – üksteise järel muslimite umma juhtimise üle. Mõnede “õigesti juhitud” kalifaadi järgsete kaliifide kriitika, kuigi mõnikord mõnevõrra õigustatud, ei mõjuta islamit, kuna prohvet Muhammad(sa) ise eraldas end neist proaktiivselt ülaltoodud ennustuses.

Täites prohvet Muhammadi(sa) ülaltoodud ennustust, loodi Ahmadiyya muslimikoguduses 1908. aastal prohvetluse põhimõtte järgi kalifaat, et jätkata Mirza Ghulam Ahmadi (1835-1908), viimaste päevade Messia, alustatud armastuse ja sõpruse kaudu reformatsiooni missiooni.

Isegi kibeda tagakiusamise korral nõuab Ahmadiyya muslimite kalifaat Ahmadi muslimitelt kindlameelsust. Kategooriliselt lükates tagasi kõik usulise vägivalla, poliitilise ülemvõimu, diktatuuri või autoritaarse valitsemise vormid, toetab Ahmadiyya muslimite kalifaat rahvusvaheliste humanitaarpüüdluste, teenistuse ja dialoogi kaudu tõrjutute asja.