Muslimid, kes usuvad Messiat ja Imaam Mahdit,

Hazrat Mirza Ghulam Ahmadi Qadianist (as)

Kuidas tuleks islamis loomi kohelda?

Kõik loomad on osa Jumala loomingust, seega on muslimitel kohustus hoolitseda loomade eest ja loomadel on õigused. Kui muslim kohtleb loomi armastuse ja hellusega, õnnistab Jumal teda.

Paljudel loomadel on islamis eriline tähendus. Koraan mainib korduvalt mesilaste toodetud mee õnnistusi. Isegi Püha Prohvet Muhamedi(sa) elus päästis teda ämbliku võrk, kui ta varjas end Sauri koopas, just väljaspool Mekat, oma vaenlaste eest.

Koraan tunnistab, et paljud loomad on inimkonnale kasulikud transpordi ja muude vajaduste jaoks (16:9). Ja Ta on loonud hobused ja muulad ja eeslid, et te neid ratsutaksite. Inimene vajab ka liha oma toitumise osana. Kuid isegi siin õpetatakse meile, kuidas loomi humaansemalt tappa, nii et nad sureksid koheselt ühe lõikega. Olukordades, kus tuleb tappa mitu looma, õpetab islam seda tegema nii, et teised loomad ei näeks tapmist. See on ulatus, mil määral inimene peab arvestama loomade tunnetega.

Prohvet Muhammad (saw) on öelnud:

„Kunagi ei istuta muslim puid ega harita maad, ja linnud või inimesed või loomad söövad neist, kuid see on tema nimel heategevus.” (Muslim)

Teisel korral on Abu Hurairah öelnud:

„Mees, kes rändas mööda teed, tundis end äärmiselt janusena ja läks kaevu ning jõi. Kui ta üles tuli, nägi ta koera, kes januselt hingeldas ja niisket maad lakkus. „See loom,” ütles mees, „kannatab janu sama palju kui mina.” Nii läks ta uuesti kaevu, täitis oma kinga veega ja võttis selle hammaste vahele, ronis kaevust välja ja andis koerale vett. Jumal oli tema teoga rahul ja andis talle pattude andeksandmise.” (Bukhari)

Loomad on loodud sama Jumala poolt, kes lõi inimkonna, ja et saada Jumala kaastunde ja lahkuse saajateks, peavad muslimid näitama lahkust ka kõigi teiste olendite suhtes, kes planeedil koos nendega elavad.

Püha Prohvet(sa) on samuti öelnud:

„Kõik olendid on Jumala lapsed ja parim teie seas on see, kes kohtleb Tema olendeid hästi.” (Mishkat)

Loomad kuuluvad samuti Jumala olendite hulka.