Muslimid, kes usuvad Messiat ja Imaam Mahdit,

Hazrat Mirza Ghulam Ahmadi Qadianist (as)

Kas islam õpetab, et märtrisurm, teisi kannatama pannes, tagab paradiisi?

Sellist õpetust islamis ei ole, et “ainult märtritele tagatakse otsetee paradiisi”. Tõepoolest, kogu Koraanis omistab Allah usklikele palju muid omadusi.

See müüt on kahetine: esiteks, et muslimite märtrid on ainult need, “keda tapetakse, pannes teisi kannatama ja surema”, mitte need, “kes kannatavad ja surevad tõe eest”; ja teiseks, et ainult märtrisurm kannab paradiisi lubadust islamis.

Kuigi islami märtrisurma ehk šahada kontseptsioon on sügav, piirdume oma arutelus pealiskaudse lugemisega. Need, keda tapetakse oma usu tõttu, loetakse islamis tõepoolest märtriteks. Kuid islam ei nõua kusagil, et muslim peaks märtrisurma saavutamiseks teisi tahtlikult kannatama panema.

Peale selle õpetas prohvet Muhammad (sa), et on palju erinevaid märtreid, sealhulgas need, kes surevad mõne järgmistest põhjustest: katk; koolera, uppumine; ja langev sein. Ja on veel teisi liike.

23. detsembril 2006 tapsid relvastatud mehed Chicagos Ahmadi muslimi nimega Muhaimin Karim. Muhaimin, mis on Jumala omadus ja tähendab “Kaitsja”, kuulis oma töötajaid väljaspool oma juuksurisalongi appi hüüdmas ja jooksis nende ja oma poe kaitsma. Oma töötajate, mõlema kristlase, elu päästes ohverdas ta oma elu – surres mitme laskehaava tõttu. Ahmadiyya muslimikogukoduse viies kaliif Mirza Masroor Ahmad kuulutas Muhaimini märtriks ja juhtis tema matusetalitust eemalolekult. See vastab prohvet Muhammadi (sa) hadithile: “See, kes tapetakse oma vara kaitsmisel, on märter.” Siin andis muslim sõna otseses mõttes oma elu, et tema kristlastest sõbrad võiksid elada, kuid islami kriitikute jaoks ei piisa sellest, et teda märtriks kuulutada.

Mis puudutab sõjas tapetud märtreid, siis islam lubab võidelda ainult pärast seda, kui on ammendatud kõik vägivallatud vahendid usulise tagakiusamise vältimiseks. Seega öeldakse Koraani 3. peatükis: “Te olete üksteisest. Need, kes on seetõttu emigreerunud ja oma kodudest välja aetud ning minu nimel tagakiusatud ja võidelnud ning tapetud, ma kindlasti eemaldan nende kurjuse ja lasen neil siseneda aedadesse…”

Kriitikute viidates Koraani 9:111-le, loeb kogu salm järgmiselt:

Tõesti, Allah on ostnud usklike isikud ja nende vara vastutasuks Aia eest, mis neil on; nad võitlevad Allahi nimel, ja nad tapavad ja neid tapetakse – tõotus, mille Ta on teinud endale kohustuslikuks Tooras, Evangeeliumis ja Koraanis.

Kriitikud segavad asja, kuna salm lubab Aeda “usklikele” – mitte märtritele – vastutasuks “nende isikute ja vara” ostmise eest, mis tähistab inimese aega, pingutust ja rahalist ohverdust Allahi nimel. Kui Jumal ütleb, et “nad võitlevad Allahi nimel, ja nad tapavad ja neid tapetakse,” kirjeldab Allah vaid mõnda usklike (mu’minin) paljudest omadustest – mitte märtrite (shuhada’ või shahidin) omadusi.

Sellist õpetust islamis ei ole, et “ainult märtritele tagatakse otsetee paradiisi”. Tõepoolest, kogu Koraanis omistab Allah usklikele palju muid omadusi, lubades neile paradiisi. 23. peatükis loeme:

Tõesti, edu tuleb usklikele, kes on alandlikud oma palvetes, ja kes väldivad kõike tühist, ja kes on aktiivsed almuse maksmisel, ja kes kaitsevad oma puhtust – välja arvatud oma naiste eest, mida nende parem käsi omab, sest siis ei ole neid süüdistada; kuid need, kes otsivad midagi enamat, on üleastujad – ja kes on valvsad usalduste ja oma lepingute suhtes, ja kes on oma palvete täitmisel ranged. Need on pärijad, kes pärivad paradiisi. Nad jäävad sinna.

Siin tõotab Allah paradiisi “usklikele” ja kuues omaduses, mida Ta usklikele mainib, ei ole kusagil mainitud võitlust või märtrisurma.

peatükis tõotab Allah paradiisi al-musallin’ile ehk “neile, kes palvetavad”. Ta kirjeldab al-musallin’i kaheksa ülla omadusega ja taas, kusagil ei ole mainitud võitlust või märtrisurma.

Arvestades, et Jumal lubab paradiisi “usklikele” ja “neile, kes palvetavad”, saame selle müüdi ümber lükata.