Muslimid, kes usuvad Messiat ja Imaam Mahdit,

Hazrat Mirza Ghulam Ahmadi Qadianist (as)

Mis on kuus usutunnistust islamis?

Islam aitab meil luua lähedase suhte Allahiga, esmalt öeldes meile, mida uskuda (kuus usutunnistust) ja seejärel selgitades, kuidas neid uskumusi oma elus rakendada (viis islami sammast). Muslimitel on järgmised kuus usutunnistust:

  1. Usk Jumala ühtsusesse: Sõna “Allah” kasutatakse islamis Jumala isikliku nime all.
  2. Usk inglite olemasolusse: Allah lõi inglid, et nad saaksid Teda teenida ja järgida Tema korraldusi. Need inglid hoiavad ja kontrollivad kogu universumit Allahi käsu järgi. Inglid võib mõista ka inimestena, kellel on täiusliku vaimse olemuse kõik omadused.
  3. Usk Allahi raamatutesse: Muslimitel on usk, et Allah ilmutas oma seadused järk-järgult inimkonnale läbi prohvetite. Seetõttu aktsepteerivad nad Moosese (rahu olgu temaga) Toora, Taaveti (rahu olgu temaga) lauluraamatut ja Jeesuse (rahu olgu temaga) evangeeliumi kui pühasid raamatuid, samuti kõigi teiste Allahi sõnumitoojate pühakirju. Siiski usuvad muslimit, et kõik sellised ilmutused olid piiratud kindla ajaga ja kindla rahvaga ning ei ole säilinud oma algupärasel puhtusel, vaid on moonutatud. Kõik pühakirjad kulmineerusid ja täiustusid Koraanis (nagu kõik religioonid täiustusid islamis).
  4. Usk kõigisse prohvetitesse: Allahi prohvetid valitakse inimeste hulgast. Nad näitavad eeskuju moraalsest ja vaimsest käitumisest. Nad juhatavad inimesi Allahi juurde, edastades jumalikku ilmutust ja omaenda puhtuse ja õigluse eeskujuga. Muhammed (rahu olgu temaga) on prohvetite peamine juht, kes tõi meile täiusliku juhise Allahilt. Ta tuli inimkonnale õnnistuseks.
  5. Usk Kohtupäeva: Üks kõige rõhutatumaid uskumusi Pühas Koraanis on usk Kohtupäeva. Islam õpetab, et füüsiline surm ei ole inimese eksistentsi lõpp, vaid see on uks kõrgema eluvormini, mis võib viia inimese lähemale Allahile, sõltuvalt tema tegudest selles elus. Püha Koraani kohaselt lõpeb Kohtupäeval kogu universum ja surnud ärkavad üles. Nende teod mõistetakse kohut ja neid tasustatakse vastavalt. Need, kellel on head arvestused, teenivad taevariiki, samas kui halbade tegudega inimesed karistatakse põrgus. See usk annab tugeva vastutuse tööriista ka selles elus, mis tähendab, et lõppkokkuvõttes vastutame oma tegude eest Allahi, Kõigeväelise ees tulevases elus.
  6. Usk Jumalikku Otsustesse: Jumalik Otsus tähendab Allahi tahet. Muslimitel on usk, et Jumalik Otsus kontrollib kõigi tegevuste lõplikku tulemust selles universumis. See on seadus või mõõde asja suhtes selle kasvu ja arengu osas. Pühas Koraanis selgitatakse seda terminit kui Allahi universaalset seadust, mis toimib kogu loodu kaudu, ulatudes kogu universumini. Jumaliku Otsuse piirides antakse inimesele vaba tahe.